Fri EU-roaming fra 15. juni

EU-roaming

Fra 15. juni i år vil nye EU-regler fjerne roaming-avgiften du betaler når du er i utlandet. Dette vil også implisere at mobiloperatører øker kostnaden på de fleste mobilabonnement resten av året.

“Roam like at home” har den nye EU-regelen blitt kalt. Denne regelen sier at alle mobilkunder skal kunne bruke mobilen uten ekstra avgifter i hele EU og EØS. Dette gjelder minuttpris, sms og data. Regelen gjelder både privatkunder og bedriftskunder.

Egentlig skulle regelen vært i effekt siden 1. juni 2016, men mobiloperatørene har fått ett år på å tre regelen i kraft. Denne fristen går ut 15. juni.

For kunder som elsker å reise, er dette gode nyheter. Dette gjør at du kan ringe venner og familie i alle EU-landene uten å være redd for å få en overraskende mobilregning i slutten av måneden.

Dette må du vite om den nye roaming-regelen:

  • Fra 15. juni har ikke norske mobiloperatører lenger lov til å ta ekstra betalt for mobilbruk i EU og EØS landene.
  • Minuttpris, tekstmeldinger og datakostnader skal være inkludert i den vanlige kvoten til abonnementet.
  • Den nye regelen åpner for at mobiloperatører kan selge abonnementer som kun virker i Norge.
  • Abonnement som ikke har grense på data vil få en grense når de blir brukt i utlandet.

Mobiloperatørene må kompensere

Roaming-avgifter har lenge vært en god fortjeneste for mobiloperatører. Prisen har sunket takket være konkurranse mellom operatørene, men dette har vært en sakte prosess. Dette blir det nå slutt på. Takket være reguleringen fra EU vil disse inntektene forsvinne fra operatøren og gå kunden til gode. Mobiloperatørene må dermed kompensere for dette tapet og øke prisene på vanlige abonnement.

Det er allerede noen mobiloperatører som har økt prisene på sine abonnement, dette kommer ofte med en liten endring i abonnementet som for eksempel litt mer data i måneden, eller andre fordeler for at det skal virke som vi får noe ut av den nye prisen. Andre mobiloperatører velger istedenfor å lansere helt nye abonnementer for å inkludere fri bruk i EU og EØS.